Nieuwe jeugdleider/trainer?

Nieuwe jeugdleider/trainer?

Deze handleiding is gemaakt om alle jeugdleiders en –trainers te ondersteunen bij hun taken binnen de voetbalvereniging. Het is vooral een hulpmiddel voor de nieuwe jeugdleiders. Zij kennen Legmeervogels en de gang van zaken nog niet van binnenuit. Overal waar jeugdleider staat, wordt ook trainer bedoeld. De uitleg is vooral voor leiders van de JO8 t/m JO13-pupillen. Maar ook de meer ervaren jeugdleiders kunnen bruikbare tips aantreffen.

De handleiding is niet zaligmakend. Eigen inbreng is zeker welkom. Wel is het zo dat we wat meer eenheid willen brengen in het begeleiden en trainen van de jeugdteams. Met voorbeelden hopen we ervoor te zorgen dat de leiders zich gesteund voelen en plezier blijven houden in wat ze doen. 
 
Nieuwe leider of trainer en dan?

Het mag duidelijk zijn dat het voor de club zelf onmogelijk is om te zorgen voor voldoende trainers voor álle teams. Alleen de selectie heeft vaste trainers. De overige teams moeten zelf voor een coach/trainer/leider zorgen. Daarom zijn we ontzettend blij dat je deze taak op je wilt nemen. Zonder jouw inzet kan de club niet functioneren. Ook als je weinig verstand van voetbal hebt of zelf geen of weinig voetbalervaring, dan toch kun je een goede jeugdleider en/of trainer zijn.
Voorbeeldtrainingen en oefenstof is voorhanden via de Ajax-website, hiervoor kun je een inlogcode aanvragen bij Henny Snel, de technisch manager van de Legmeervogels. Daarnaast is het natuurlijk altijd mogelijk een selectietrainer om advies te vragen. Ook is er ieder seizoen een cursus voor ouders/trainers, verdeeld over drie avonden. Maak hier gebruik van, je steekt er een hoop van op. Te zijner tijd krijg je een uitnodiging via de mail.
Wij hopen dat iedereen alle benodigde informatie terugvindt in deze handleiding. Mocht je toch iets missen of heb je andere opmerkingen, dan kun je ze doorgeven aan voorzitterjeugdvoetbal@legmeervogels.nl

Starten met het team
De meeste leiders rollen bij toeval in hun ‘functie’. Je zoon of dochter voetbalt bij Legmeervogels en een team moet nu eenmaal begeleiding hebben. Het is ook een leuke manier om betrokken te zijn bij je kind. Maar hoe ga je dat aanpakken?
In juni wordt bekend gemaakt in welk team de jongens of meiden het nieuwe seizoen voetballen. Het mooiste is als je vóór de zomervakantie al een bijeenkomst kunt organiseren met het hele team en de ouders.
Stel jezelf voor. Gewoon wie je bent, wat je doet en van wie je (indien van toepassing) de vader of moeder bent. Laat dan alle teamgenoten zichzelf voorstellen. Dit kan heel eenvoudig. Veel spelers kennen elkaar al van het vorige team, van school of van de buurt waarin ze wonen.
Belangrijk is ook om alvast te kijken wie de keeper gaat worden. Keepers zijn schaars!

Uitrusting
De spelertjes moeten zelf voor een bal zorgen, geen strandballen, plastic ballen of goedbedoelde Bart Smit ballen. Er zijn goede Derbystar-ballen te koop. De rode voor de allerkleinste spelers, en vanaf de J09 zijn de blauwe ballen geschikter. Bij een thuiswedstrijd moet je zelf voor een wedstrijdbal zorgen. Let op dat de bal niet te zwaar is voor de kinderen. voor de J08-JO11 spelers max. 320 gram, voor J012-J015 spelers max. 370 gram. Natuurlijk goedpassende kicksen, scheenbeschermers en gele wedstrijdkousen. Wedstrijdtenues worden beschikbaar gesteld door de club. Het is mooi als alle spelers een blauwe Hummelbroek en jack hebben: voor de training, maar ook voor als ze een wedstrijd spelen. Dat geeft een goede uitstraling. Het trainingspak en alle andere benodigdheden zijn (met korting) aan te schaffen bij Duosport in Uithoorn.


Contactgegevens

Verder controleer je de lijst met NAW-gegevens (naam, adres en woonplaats) van alle spelers en vult deze eventueel aan met telefoonnummers en emailadressen.  In de loop van het seizoen kun je mededelingen en wijzigingen doorgeven aan de Legmeervogels.
Maak een Whatsapp-groep met de ouders, en ook een email-groep. Raad de ouders aan om de voetbalassist-app te downloaden, dan kunnen ze zelf ook de wedstrijddata en tijden in de gaten houden. 

Trainingsdagen en tijden staan voor het begin van het nieuwe seizoen op de website.
Bedenk dat de eerste bijeenkomst het juiste moment is om alle afspraken te maken. Je hebt zelf vast ook ideeën, in deze handleiding doen we in ieder geval een aantal suggesties.

Aftrapbijeenkomst
Vóór de start van het nieuwe voetbalseizoen worden leiders en trainers uitgenodigd op de club. Op deze dag krijg je een tas met wedstrijdtenues mee, maar ook een aantal trainingsattributen.

Wedstrijden uit en thuis
Mail de donderdag voor de wedstrijd alle informatie naar je ploeg. Verzamelpunt en vertrektijden, normaal gesproken vanaf Sportpark De Randhoorn. Het is mooi als je drie kwartier voor de wedstrijd aanwezig bent, houd daar rekening mee bij de vertrektijd.
Vermeld in de mail ook wie er helpt in de kleedkamer, wie de tenues wast en wie het wedstrijdverslag schrijft. Het handigst is natuurlijk als dat regelen per week door een en dezelfde persoon (of stel) gedaan wordt, zo houd je het simpel. Wedstrijdverslagen kun je plaatsen op de eigen pagina van het team op onze website. Hiervoor krijg je de inloggegevens. Dit kun je zelf doen, maar als een van de ouders de pagina wil beheren kan dat natuurlijk ook.

Kleedkamers
Als je team een wedstrijd speelt, krijg je een kleedkamer toegewezen. Je kunt dan tegen betaling van €10,- borg een sleutel ophalen bij het wedstrijdsecretariaat. Toezicht houden in de kleedkamers door leiders is belangrijk, al is het maar om ruzies, watergevechten of pestgedrag te voorkomen. Vraag hulp van de ouders. Per toerbeurt 1 of 2 ouders in de kleedkamer om te helpen met veters strikken, en om tijdens de rust limonade te halen in de kantine (er is een loket in de gang, aan de achterzijde van de keuken). Maak hier vooraf duidelijk afspraken over, want voor je het weet staan er 10 ouders te helpen met afdrogen en aankleden en dan is zo’n kleedkamer erg klein! Je kunt niet zonder de hulp en betrokkenheid van de ouders, maar probeer de regie te houden.
Wedstrijdtenues mogen niet apart door spelers mee naar huis. Het gebeurt maar al te vaak dat shirts of broekjes per ongeluk worden meegenomen, dus vergeet bij de wasbeurt niet de tenues te tellen.
Laat de boel netjes achter, wijs twee spelers aan die de kleedkamer vegen. De sleutel kan weer worden ingeleverd bij het wedstrijdsecretariaat, dan krijg je de borg terug.

Afmeldingen
Wijs ouders erop dat ze de spelers op tijd (het liefst) telefonisch moeten afmelden en dat ze op tijd vakanties of vrije weekenden doorgeven. Afmelden tenminste anderhalf uur voor aanvang van de training en bij verhindering voor een wedstrijd uiterlijk op de donderdag daaraan voorafgaande. Wees duidelijk bij wie de afmelding voor de training of wedstrijd moet worden doorgegeven.

Aanvragen oefenwedstrijden en wedstrijden afmelden
Als je team een oefenwedstrijd of inhaalwedstrijd wil spelen, is dat mogelijk. Prik een datum met de tegenstander en doe een aanvraag bij het wedstrijdsecretariaat. Dit kun je doen door het daarvoor bestemde formulier op de website in te vullen, het is te vinden onder het tabje technische zaken. Als er een veld vrij is, zal er ook gezorgd worden voor een scheidsrechter en kleedkamers. Wacht eerst op een bevestiging voordat je de wedstrijd definitief maakt.
Het kan wel eens voorkomen dat je team een thuiswedstrijd niet kan spelen (bijvoorbeeld omdat je vanwege een vakantie niet genoeg spelers hebt). Dan moet je dat ook aan de Legmeervogels doorgeven, bij Guido van Walraven. Hij zal dit vervolgens doorgeven aan de KNVB. Je moet dan wel weer zelf contact opnemen met de tegenstander om de wedstrijd ook daar af te melden. Plan in onderling overleg een inhaaldag (zie hierboven).

Scheidsrechters
Legmeervogels heeft een scheidsrechtersteam dat er voor probeert te zorgen dat er voor alle wedstrijden een scheidsrechter is. Dit kan ook een speler zijn van een jeugdelftal. Wees zuinig op ze. Behandel ze met respect, het zijn mensen, dus ze kunnen fouten maken. Maak geen opmerkingen of afkeurende gebaren. Accepteer de beslissingen, en lekker door voetballen!

Coachen
De leider coacht zijn spelers vanuit een positieve benadering, in begrijpelijke taal en laat daarbij ruimte voor eigen initiatief van de spelers. Spelers mogen fouten maken. Coach met mate, moedig liever aan. Streef sportief spel en respectvol gedrag na. Langs de lijn geen afkeurend geschreeuw naar spelers en scheidsrechter.

De wedstrijd
Zorg er voor dat de spelers zich goed warmlopen. Een warming-up is bedoeld om blessures te voorkomen. Begin daarmee niet veel te vroeg voor aanvang van de wedstrijd. Beter een korte warming-up, vlak voor het team gaat starten, dan dat ze tien minuten of langer moeten wachten voordat de wedstrijd begint. Het lichaam koelt af en de warming-up is voor niets geweest.
Maak er een gewoonte van dat je spelers vooraf en/of achteraf een hand geven aan de tegenstanders en scheidsrechter. Dit is wel zo sportief.
Ook als jeugdspeler vertegenwoordig je Legmeervogels. Iedereen dient er daarom netjes uit te zien. Elke speler heeft een Legmeervogels-tenue en speelt met het shirt in de broek en opgetrokken kousen met hieronder scheenbeschermers.
Houd de wisselspelers bij je zodat je ze kunt inzetten wanneer dat nodig is. Probeer ze betrokken te houden bij de wedstrijd.
Het is handig om een plastic vuilniszak mee te nemen. Bij regenachtig weer kun je hierin de trainingsjasjes bewaren tijdens de wedstrijd.
In principe heeft iedere speler recht op evenveel speelminuten. Probeer dit zo eerlijk mogelijk te verdelen.

In de rust
Bij de J08-JO11 teams ga je niet naar de kleedkamer maar blijf je op het veld. Tenzij het koud en nat weer is. Je houdt nog een klein peppraatje en wijst de jongens of meiden op het verloop van de wedstrijd. Als het goed is heeft één van de ouders een kan limonade gehaald voor het eigen team, maar ook voor de tegenstanders. Niet vergeten de lege kannen weer terug te brengen.

Douchen na de wedstrijd
Met het oog op hygiëne én de teamspirit wordt het douchen na een wedstrijd sterk aangeraden. Een warme douche voorkomt ook dat spieren te snel afkoelen. Maak hierover een afspraak met de ouders en spelers aan het begin van het seizoen.

Zaaltraining
Tijdens de winterstop kun je er voor kiezen om de trainingen in de sportzaal te doen. Dat is natuurlijk geen verplichting, maar de kinderen vinden het wel erg leuk. Komt bij dat zaalvoetballen weer heel andere technieken vraagt, dus je voetballers leren er altijd van. Er zijn verschillende mogelijkheden in Uithoorn om een gymzaal of hal te huren. De club heeft geen eigen zaal, dus je zult zelf iets moeten regelen. Kosten zijn ook voor het eigen team. Wees er op tijd bij, anders zijn alle zalen al bezet. Overleg vooraf met de ouders, zij moeten dit uiteindelijk betalen.

Toernooien
Gedurende het voetbalseizoen zul je van de toernooicommissie een lijst ontvangen met alle toernooien die her en der gespeeld worden. Inschrijvingen moet je zelf verzorgen. Aan het einde van het seizoen is er ook nog ons eigen Jos van de Berg-toernooi. Eigenlijk het leukste toernooi van het seizoen!

Seizoensafsluiting
Het is uiteraard geen verplichting maar wel leuk als leider(s), ouders én het team het seizoen gezamenlijk afsluiten. Bijvoorbeeld: voetballen tegen de ouders op de laatste trainingsdag. Een uitstapje met de hele ploeg en aanhang is natuurlijk ook erg leuk. De spelers kunnen hiervoor sparen door bijvoorbeeld elke wedstrijd een euro te geven aan de leider.

Stoppen met voetballen
Dit laatste is niet handig tijdens een seizoen en je mag de ouders hierop wijzen. Voetbal is een teamsport en dat brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Voor de teamindeling in het nieuwe seizoen is het belangrijk dat zo vroeg mogelijk duidelijk is welke spelers, eventueel, gaan stoppen.Met dank aan voetbalvereniging Heino voor enkele voorbeeldteksten.


Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!